Meest recente berichten

Alles in één overzicht
5 vragen aan: Gaia Aikman

5 vragen aan: Gaia Aikman

door 06/10/2016 0 reacties

In deze rubriek vragen we de musicalsterren, producenten of iemand anders die veel voor de Nederlandse Musicalscene betekent 5 vragen het hemd van het lijf. Deze keer was het de beurt aan Gaia Aikman die momenteel druk aan het repeteren is voor The Lion King.

 

Vraag 1.  Je hebt deelgenomen aan The Voice of Holland. Dit is vaak en erg intensieve periode. Hoe kijk je zelf terug op deze periode?

Gaia Aikman: Intensief was het zeker, omdat ik The Voice of Holland tegelijkertijd deed met de opstart periode van The Bodyguard. Ik dubbelde vaak, dus als ik niet bij de The Voice of Holland was dan was ik bij The Bodyguard en vice versa. Zo druk zijn is heftig, maar ook heel fijn en vooral als je druk bezig bent met dat wat je het allerliefste doet. Ik heb ontzettend veel geleerd over de verschillende aspecten in dit vakgebied, van zowel de musicalwereld als de muziekindustrie. Al deze kennis, ervaring en drukte bevestigde alleen maar meer dat dit is waar mijn passie ligt.

 

Vraag 2. Je hebt in 2004 en 2005 kleine Nala gespeeld in The Lion King en nu ga je volwassen Nala spelen. Welke ervaringen uit 2004 en 2005 neem je mee ter voorbereiding op je rol van volwassen Nala?: In die periode heb ik al veel over Nala’s karakter geleerd. Ik heb haar onschuldige, lieve en stoere kant mogen spelen als jong meisje en nu krijg ik de kans om haar verdere levensloop te ervaren. Ze is een sterke jonge vrouw die tot haar laatste adem vecht voor haar recht en voor dat van haar familie. Nala is een ware prinses, een koningin in spe. Wanneer je als jong meisje (Kleine Nala) deze sterke karaktertrekken vertoont wekt het een aandoenlijk en schattig gevoel op bij het publiek. Maar net zoals iedereen in het echte leven wordt zij gevormd door alles wat ze meemaakt door de jaren heen. Nu mag ik de volwassen Nala spelen met diezelfde kern met een extra laagje kennis en levenservaring er omheen, maar zonder een hoge aaibaarheidsfactor.

 

Vraag 3. Je hebt ook in The Bodyguard gespeeld. Wat is voor jou als actrice het grootste verschil tussen spelen in The Bodyguard en spelen in The Lion King?

Gaia Aikman: Het zijn twee totaal verschillende voorstellingen.

The Lion King is veel meer vergelijkbaar met de realiteit. Het gaat over de werkelijke kringloop van het leven. Het zit vol levenslessen en herkenbare situaties voor werkelijk iedereen. Daardoor is het repetitieproces persoonlijk ook heftig, omdat wij allemaal enorm veel over onszelf leren door het spelen van onze personages. Elk woord, elke stap, zelfs elke adem heeft een betekenis en komt van diep. Doordat we allemaal zo betrokken zijn bij dit persoonlijke proces van iedereen hebben we nu al een soort spirituele band opgebouwd als cast. Dit tilt het geheel naar een hoger platform. Nog iets wat het heel bijzonder maakt is dat we een internationale cast hebben. We hebben ongeveer 12 verschillende nationaliteiten en we praten de hele dag Engels. Soms vergeet je dat je in Nederland bent. Voor mij is er echt een droom uitgekomen dat ik deze prachtige rol mag spelen en het podium mag delen met al deze bijzonder getalenteerde mensen.

The Bodyguard is eigenlijk meer een show, een concert. Het verhaal is natuurlijk flinterdun, maar alles er omheen is een groot spektakel. Ik zat in het dansensemble en was understudy van de backingvocal. Het voelde iedere avond alsof ik een achtergronddanseres was van Beyonce. Het publiek krijgt een kijkje in het leven van de superster Rachel Marron. Dit gebeurd natuurlijk niet met iedereen, waardoor het minder herkenbaar is, maar zeker niet minder interessant. De geweldige techniek die wordt gebruikt tijdens de show maakt het ook heel indrukwekkend. De grote schermen en de rolbanden zijn dingen die je vaak alleen ziet tijdens concerten van amerikaanse artiesten.

De overstap van ensemble naar een hoofdrol was even wennen en daarbij gelijk een van de grootste verschillen, maar ik ben er klaar voor. Hoewel een rol spelen een bepaalde verantwoordelijkheid met zich meebrengt en meer aandacht krijgt, staat het ensemble vaker op het podium. Het ensemble werkt kei en keihard en verdiend zeker heel veel respect en credits. Je doet dit met z’n allen als één familie met hetzelfde doel. Namelijk, de voorstelling of de show tot ‘de ster’ maken. Dat is naar mijn mening de kracht van een Musical.

 

Vraag 4. Je hebt al veel bereikt in een korte periode. Waar droom je nog van?

Gaia Aikman: Ik ben nog lang niet uitgedroomd. Dit klinkt heel Mary Poppins, maar alles kan als jij het laat gebeuren. Ik droom van mijn eigen muziek maken, albums uitbrengen, een eigen World Tour, in een serie en in films spelen, presenteren, een gezin stichten en skydiven! Alles is al een keer gedaan, dus er is geen reden dat het niet zou kunnen. Ik ben dankbaar voor alles wat er op mijn pad is gekomen en wat er nog komen gaat. Just keep working hard, enjoy every second of the journey and stay humble.
Vraag 5. Wie zullen we benaderen voor de volgende ‘vijf vragen aan’?

Mijn partner in crime en lieve Simba, Naidjim Severina

Nog geen reacties

Doe mee aan de discussie

Nog geen reacties!

Jij kan de eerste zijn om de discussie te starten .

Alleen een geregistreerde gebruiker kan reageren.